Apple TV+: Što donosi najnoviji streaming servis? – serijala.com

Apple je uložio mnogo, ali kakav je sadržaj novog streaming servisa?

 1. leonida says:

  Vidim dosta hejta prema ovoj apple skalameriji, ne konkretno ovde, vec uopste na internetu. Men’ se bogme dopalo. Osim naravno For All Mankind sapunice. Ne znam kako ce ici dalje ali ovo sto smo do sada videli je tuzno. Ajde da razumem ovog astronauta kome su oduzeli prilku da prvi sleti gore iako je bio na korak od toga, ali da citava Amerika kolektivno place je bolesno. O generalno mi se glumacki peeformans ne dopada.

  See takodje ima glupav zaplet ali ipak izgleda malo bolje. Me svidja mi se sto se do trece epizode pretvorio u obiteljsku dramu sa svim tajnama i glupostima ali dobro. Dovoljno je intrigantno da nastavim sa avanturom.

  Idemo dalje. Dickinson, o Boze kakva sjajna stvar. Gledao sam ovu malu Hejli u Bumblebee-u, bila mi je dosta problematicna, ali ovde nije tako. Ovde je sjajna. I sama serija je uvrnuta, zabavna, brza, emotivna i laka za gledanje. Privuce te lako. Sjajni likovi.

  I na kraju, najbolja za sada The Morning Show. Anistonka je neverovatna i kao sto ste napisali, drago mi je da je ponovo na televiziji. Ona i Reese Witherspoon odlicno funkcionisu zajedno. I nekako mi je serija realna, bez obzira na to sto reporterka sa ulice dobija dream job tek tako, serija ima tu notu svakodnevnice. Nedostaje da i jos neki likovi budu bolji i da se serija ne vrti oko dve osobe kako bi ovo postalo jos bolje.

  Uglavnom, svidja mi se ovaj appleov pokusaj jer je uvrnuto i pokusavaju da nam pruze nesto novo. Nije ono klasicno evo vam policajsku dramu, evo vam advokatsku, evo jedan sf i evo jedna komedija. Ponudili su drugaciji pristup i to cenim. Nadam se da ce tako i nastaviti.

  • Dario Španović says:

   Izgleda da sam jedan od rijetkih kojima se Dickinson nije baš svidjela, heh. Hailee je odlična, meni još od True Grita, a i taj Bumblebee je dosta bolji nego što ima ikakvo pravo biti. Solidan popcorn film.

   Što se samih serija tiče… nije to loše, ali previše je osrednje. Jako me zanima kad će predstaviti neku baš odličnu seriju.

 2. M says:

  “Čemu održavanje ceremonija u punoj opremi, čemu izrada frizura, čemu stavljanje borbenih boja na lice uoči bitke? Čemu sve to kad to nitko neće vidjeti?”
  Pogledao sam jučer pilot i ne mogu se složiti s gore navedenim tvrdnjama. Kritičar u potpunosti ignorira preostale osjete slijepih osoba, komentari su mu po tom pitanju površni iz dva razloga. Prvi je , kao što sam već spomenuo činjenica da slijepe osobe itekako osjećaju slojeve odjeće i teksture materijala pa je zapravo snishodljivo pretpostaviti da nisu u stanju imati potrebu ukrasiti se za specifične obrede u kojima se također fizički međusobno postavljaju u određenim suodnosima koji su preciznije geometrijski definirani kod negativaca u kraljičinom hramu jer se nalaze u industrijsko preciznoj arhitekturi koja im sugerira takvo ceremonijalan raspored pri obredima. Vatra je tu nama kao gledateljima vizualno zanimljiva ali oni je doživljavaju kao toplinu koja je postavljena i kao barijera između hijerarhijski viših i nižih članova dvorca. Nešto slično u vezi arhitekture se vidi i kod izgradnje sela pozitivaca – kolibe se oslanjaju jedna na drugu prateći pravilnu liniju jer im je to olakšalo samu gradnju i kasnije snalaženje u prostoru (koje je puno raspršenije u kretanju van samog sela, kad su u prirodi) ali nama gledateljima takva gradnja koliba subliminalno potcrtava odnos među seljanima – oslanjaju se jedni na druge, skladno nadograđuju krećući se oprezno kroz svijet. Nadalje, odjeća je upravo puna sitnih detalja kako bi svojom taktilnošću slijepcima kompenzirala nedostatak svoje vidljivosti.
  U jednoj sceni u pilotu, tik prije no što započne borba, jedna od seljanki pomiriše prljavštinu zemlje koju je nanijela na lice. Tu je odgovor zašto stavljaju ratničke boje. Ne da zastraše protivnika nego da se sjedine sa teritorijem za koji ratuju. Nitko ne vidi tragove na licu ali svi osjećaju miris tragova.
  Druga stvar je u tome da jednostavno treba prihvatiti filmski jezik, unutarnju logiku pojedinog filma ili serije. Gledatelj bi se uvijek mogao hvatati za glavu oko toga zašto likovi misle da ih osoba koja je netom izašla iz sobe ne čuje kako raspravljaju iza zatvorenih vrata, zašto se bjegunci tako brzo vrate iz skrovišta na čistinu kada su progonitelji tek nedavno otišli iza ugla i slično. Sve je to filmski legitimno jer filmski jezik tek djelomično odražava stvarni život. Ili na primjer, zašto se u originalnoj Planeti majmuna Charlton Heston ne zapita otkud to da majmuni govore engleskim jezikom. Trebao mu je tek kip slobode sa skuži stvari pa je valjda jedan rijetki kreten od astronauta? Gledatelj prihvaća tu nelogičnost jer ga film obuzme svojom unutarnjom logikom koja u stvarnom svijetu ne funkcionira.
  Poanta je da zna biti smiješno kad ljudi u filmskim kritikama barataju argumentima tipa – “Pa ja bih tu scenu napravio tako i tako jer to je moje životno iskustvo u tim situacijama.”, ne uvažavajući činjenicu da se tu radi o sasvim drugom setu pravila koja se ne smiju niti previše približiti a niti udaljiti od stvarnih međuljudskih odnosa i situacija. Fino je to balansiranje koje, barem sudeći po pilotu, ova serija uspijeva zadovoljavajuće održavati.

  • M says:

   Usput, zaboravili ste spomenuti da je navedena serija prilično inspirirana kratkom pričom “The Country of the Blind” H. G. Wellsa.

  • Mihailo Valjetić says:

   Čak i nakon malo dubljeg razmišljanja o svijetu predstavljenom u seriji, kako je razrađen od pisma do arhitekture, sama priča me nije baš pretjerano dojmila. See nije uopće loš, ali nije mi se svidio način na koji su neke stvari napravljene i kojim tempom su odrađene, pa je za mene serija u prve tri epizode stalno skakala između akcije i dosade. A možda je to zato što baš i ne volim takav žanr i razdoblje u serijama pa je i to igralo ulogu u recenziji.

  • Andjelo says:

   see mi je razočaranje. likovi su uglavnom dosadni, priča dosadna – polako se pretvara u sapunicu. ostalo je fantastično. očito je previše vremena , novca i energije utrošeno na vizualni identitet i osmišljavanje svijeta pa je scenarij patio. ovom projektu fali još nekoliko godina razrađivanja. šteta za propuštenu priliku (npr. vrlo brzo, prebrzo dobijemo likove koji vide, a ubijeni su njihove verzije šamana koji se pojavljuju u prvoj epizodi neposredno pred borbu).

 3. Djevojka says:

  Bacila sam oko samo na Dickinson i apsolutno se ne slažem s Dariom, meni je super zabavna, solidnih… 7.5 do 8 (u zadnje vrijeme sam možda prevelikodušna s ocjenama, cijela Serijala ljestvica se poremetila!) Od ostalih me jedino još See zanima (dobrim dijelom i radi komentara od M), žao mi je što For All Mankind ispada osrednji, od Moorea sam očekivala više, ali ajde, možda dam šansu. I da, veliki pozdrav komentatoru M i puno hvala na čitanju od fana! <3

 4. M says:

  Mjesec dana poslije: For All Mankind je poslije par epizoda lutanja postao dobar a trenutno je, u devetoj epizodi, poprilično uzbudljiv. See je postepeno kretao u loše i zatim je sezona naprasno završila s neobećavajućim narativom za nastavak serije. The Morning Show je gledljiv ali nikako da opravda razlog svojeg postojanja, nikako da “prebaci u višu brzinu”.

Uključi se u komentare

Your email address will not be published. Required fields are marked *