Nevjerojatni dokumentarac Otpor u Mauthausenu premijerno na programu Viasat History – serijala.com
Trenutno čitaš
Nevjerojatni dokumentarac Otpor u Mauthausenu premijerno na programu Viasat History

Nevjerojatni dokumentarac Otpor u Mauthausenu premijerno na programu Viasat History

Kad je 1944. godine postalo jasno da se Treći Reich bliži svome kraju, izdane su zapovijedi za ubijanje zatočenika i uništenje svega onoga što bi se moglo upotrijebiti kao dokaz o postojanju koncentracijskih logora. Međutim, taj plan nije uspio: ne samo što su neki zarobljenici uspjeli preživjeti logore, nego su sa sobom ponijeli i dokaze. Među njima je bilo i otprilike dvije tisuće fotografija koje je nekolicina ljudi godinama skrivala u koncentracijskom logoru Mauthausenu, budući da nisu željeli samo preživjeti strahote, nego i sačuvati fizičke dokaze o onome što se ondje događalo. Upravo su oni tema dokumentarca Otpor u Mauthausenu, koji Viasat History premijerno prikazuje u četvrtak, 27. siječnja, u 21:55 sati.

Pakao iznad živopisnog sela

Prvi koncentracijski logor izvan Njemačke otvoren je 1938. godine u blizini Linza u Austriji. Zatvorenici koji su ondje odvezeni trebali su biti ubijeni prisilnim radom. Iznad slikovitog sela nalazio se jedan od najvećih kamenoloma granita u Europi, pa je to bila idealna lokacija za provedbu paklenog SS-ovskog plana. Od kolovoza 1938. godine onamo su dovođeni zatvorenici osuđeni na smaknuće – neki zbog svojih političkih stajališta, neki zbog seksualne orijentacije, a neki zbog etničke pripadnosti. Svakodnevno su od 5 do 19 sati bili prisiljeni iskopavati i prenositi stijene te su bili izloženi najrazličitijim oblicima okrutnosti. Većina zatočenika preminula je od iscrpljenosti, gladi i bolesti, na mnogima su provođeni i eksperimenti, dok je nekolicina smaknuta ili poslana u plinske komore.

Odvažni plan mladog fotografa

Španjolac Francisco Boix prebačen je u Mauthausen u dobi od 20 godina. Kao veteran Španjolskog građanskog rata, snimao je fotografije od svoje 16. godine te je stoga zaposlen u identifikacijskoj službi logora, gdje je snimao brojne fotografije zatvorenika, kao i važnih događaja poput posjeta Heinricha Himmlera. Snimao je i puno propagandnih fotografija koje su stvarale dojam da je u koncentracijskim logorima sve bilo u najboljem redu. Budući da je snimao i brojne osobne fotografije mnogih časnika SS-a, Boix je ubrzo zadobio povjerenje stražara i dobio pristup dijelovima logora – poput arhiva – do kojih drugi nisu mogli doći. Često je morao fotografirati zatvorenike koji su umrli od neprirodne smrti, kako bi krivotvorio dokaze da nisu bili ubijeni iz obijesti ili izmišljenih razloga, nego da su počinili samoubojstvo ili bili ustrijeljeni prilikom pokušaja bijega. Boix je bio svjestan da je riječ samo o igrokazu i da bi mogao biti jedna od sljedećih žrtava.

U rukama mladog Španjolca tako su se našle brojne fotografije koje su dokazivale da je ono što je SS pokazivao vanjskom svijetu bila samo krinka, i znao je da mora nešto učiniti. Španjolci zatočeni u logoru u tajnosti su organizirali pokret otpora, a Boix im je predložio odvažan plan: neka sakriju što je moguće više negativa koje će im on prokrijumčariti iz fotografskog laboratorija. Neke su fotografije ušivene u odjeću zatvorenika, koji su ih tako nosili na svojim tijelima, dok su druge sakrivene između dasaka i u prozorskim okvirima. Ta se tajna spasilačka operacija nastavila sljedeće dvije godine.

Preokret 1944. godine

Tijek rata promijenio se 1944. godine. Nijemci su se povlačili na svim bojišnicama, a te su vijesti stigle i do zatočenika u Mauthausenu. Međutim, nisu osjećali olakšanje nego paniku: znali su da će prilikom povlačenja Nijemci uništiti sve što bi moglo dokazivati njihovu krivnju. Morali su pronaći način kako izvući negative iz logora prije nego što ga razore, kako bi svijet i budući naraštaji mogli vidjeti strahote koje su se ondje događale. U žurno organiziranoj spasilačkoj misiji sudjelovali su zatočenici u dobi od 14 do 18 godina, no ključnu je ulogu imala jedna žena iz Mauthausena koju su zatvorenici koji su radili u kamenolomu slučajno upoznali i o kojoj je ovisio uspješan ishod cijele misije. Uz svakodnevna zlostavljanja, zločine i ubojstva u Mauthausenu, ta odvažna spasilačka operacija također je tema dokumentarnog filma Otpor u Mauthausenu – kojeg ekskluzivno prikazuje Viasat History.

Komentari (0)

Odgovori

Serijala je online magazin posvećen aktualnim i popularnim televizijskim serijama, kritici i novostima.

© 2009-2023 Serijala.com, sva prava pridržana

ISSN 2459-5861