članci o seriji: | "The Wire (Žica)"

David Simon bi se rado vratio na televiziju

piše Dario Španović, objavljeno 30. 04. 2014.

David Simon, simpatični čovječuljak iza nepoznatih serija kao što su The Wire, Treme, The Corner, Homicide: Life on The Street i Generation Kill, ima sjajnu ideju za novu televizijsku seriju na kojoj radi već skoro cijelo desetljeće.

serija: ,

The Wire je na vrhu nove liste najboljih serija svih vremena

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 28. 06. 2013.

Ako vas uzbuđuju uvijek kontroverzne top-liste, pripremite se za novu erekciju. Debata o nedavno sastavljenoj listi 101 najbolje napisane serije svih vremena jedva se stišala, a Entertainment Weekly već ulijeće sa svojim popisom -- ovog puta izdvaja deset najboljih serija svih vremena. Brzo, pripremite popis svojih favorita koji su sramotno izostavljeni!

serija: , , , ,

Obitelj Soprano predvodi listu od 101 najbolje napisane serije ikada

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 04. 06. 2013.

Svi poznajemo čari slaganja liste najboljih serija. Ako se ne možemo dogovoriti oko 30-ak najboljih samo aktualnih serija (mi smo se dogovorili, vi kako hoćete), kakve su šanse da pomirljivo zaokružimo stotinu najboljih, najbolje napisanih serija OD SAMOG POČETKA SVEMIRA? Udruženje scenarista (Amerike) objavilo je listu od 100 najbolje napisanih (američkih i britanskih) serija ikada, svojevrsni nastavak identičnog izbora stotinu najboljih filmskih scenarija (Casablanca ispred Kuma).

serija: , , ,

10 najboljih HBO-ovih dramskih serija

piše serijala.com, objavljeno 07. 01. 2013.

The Wire (Žica) Ako pratite bilo koji sajt na kojem se spominju TV serije, makar samo i ovaj, stotinu ste već puta čuli kako je to najbolja serija koja se ikada pojavila na ekranima. Čak i ako je nekim čudom već niste gledali, dobili ste barem pet preporuka. Svi hvalospjevi koje ste čuli na račun Davida Simona i serije apsolutno su istiniti. Serija o jednom američkom gradu, o Baltimoreu i njegovu licu i naličju; o ljudima s njegovog vrha i dna i o tome kako živimo u kolektivu i utječemo jedni na druge – bili senatori, ulični dileri, radnici, profesori, pošteni policajci ili korumpirani. I kako su i najbolji od nas nesavršeni i često postanu žrtve šugavog sustava. Ambicioznost opsega i strukture serije koja se kroz svojih pet sezona nekom… spiralom kreće po gradu i njegovim stanovnicima i s druge strane perfektna organska posvećenost detaljima gotovo je neopisiva. Odlična je ona šala da ni jednom nije nagrađena Emmyem za najbolju dramsku seriju jer su glasači mislili da su im zabunom poslali dokumentarac. Pravi razlozi su puno jednostavniji, no ovako bolje zvuči. Posljedica toga je, naravno, da vam serija neće dopustiti da ju gledate na TV-u ili monitoru dok sa strane surfate, čitate novine, večerate ili već jednim okom spavate. Jedini argument protiv gledanja upravo je i taj ako samo gledate serije sadržaja prigodnog za gore navedene aktivnosti, ova vam se neće svidjeti.

serija: , , , , , , , , , ,

TV lektira: Revolucija televizije kroz 12 drama koje su je preobrazile

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 29. 12. 2012.

A sada nešto drugačije. Preporuka knjige. Na Serijali. "The Revolution Was Televised: The Cops, Crooks, Slingers and Slayers Who Changed TV Drama Forever" puni je naziv knjige Alana Sepinwalla o stvaranju novog zlatnog doba televizijske drame koje je započeto krajem devedesetih godina, a ovisno koga pitate, vjerojatno traje još i danas.

serija: , , , , , , , , , , ,

Podcast 2×02: Friday Night Death Slot i korak do otkazivanja

piše serijala.com, objavljeno 05. 10. 2012.

Nakon premijerne epizode druge sezone, objavljujemo i njen direktni nastavak, snimljen istog dana. Reakcije na prvu epizodu sezone varirale su od jedne pozitivne pa do hrpe prešutnih "kako da vam to nježno kažemo...", a neki su komentirali da je gotovo sat vremena predugo - no što bi tek bilo da smo išli sa izvornom snimkom od sat i 50 minuta?

serija: , , , , , , , , ,

The Wire kao mjuzikl

piše Dario Španović, objavljeno 05. 06. 2012.

U subotu, 2. lipnja, prošlo je deset punih godina otkako je vjerojatno najbolja američka dramska serija svih vremena, The Wire, imala svoju premijeru na HBO-u. David Simon, Ed Burns i društvo su 2. lipnja 2002. započeli svoje ljubavno pismo Baltimoreu, a serija koja je postala predvodnik novomilenijske televizijske revolucije proslavila je svoj deseti rođendan.

serija:

Carstvo prijestolja: HBO-ov kreativni oporavak

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 19. 04. 2012.

Kao zlatno doba televizije uzima se razdoblje jačanja originalne produkcije tada mladog medija, između kraja četrdesetih te početka šezdesetih godina. Danas, možemo reći da traje novo zlatno doba televizije, ili nešto preciznije, zlatno doba televizijske drame.

serija: , , , , , , , , , , , , ,

Vulture.com izabrao najbolje drame televizije: The Wire i The Sopranos

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 26. 03. 2012.

Vulture.com prošlog je tjedna imao veliko sučeljavanje najboljih televizijskih drama posljednjih 25 godina -- što se uglavnom može nazvati i izborom najbolje televizijske drame, točka. Sučeljavanje je organizirano po klasičnom sportskom "kup sustavu", gdje je u osmini finala suprotstavljeno po osam parova serija.

serija: ,

Televizija dvijetisućitih: Kabelska, otoci i reality

piše Dario Španović, objavljeno 09. 03. 2012.

Dok pretprošlom desetljeću možemo točno odrediti datum početka (premijera Twin Peaksa), određivanje sličnog datuma ovoj prošloj televizijskoj dekadi ipak je nešto teže. S jedne strane imamo Sopranose, seriju koja je obilježila posljednje desetljeće, ali seriju koja je svoju fenomenalnu prvu sezonu imala još početkom 1999. Dakle, ako ćemo biti strogi u podjeli, početak Sopranosa obilježio je kraj devedesetih, a rast realitya i rušenje tornjeva blizanaca svjetskog trgovačkog centra može poslužiti kao početak televizije u nultima.

serija: , , , , , , , , , ,

želiš pisati?

Pozivamo vas da nam se javite i pomognete da Serijalu učinimo još ažurnijom, zanimljivijom i sadržajno bogatijom. Što tražimo? Ekipu koja prati televiziju, ima vremena i dobre volje te razlikuje č i ć ;-)

KONTAKTIRAJ NAS

frendovi

prijevodi online Lock'N'Load
© 2009 - 2015 | serijala.com | sva prava pridržana
powered by WordPress