članci o seriji: | "Rome (Stari Rim)"

Spektakl i raskoš: 10 najboljih povijesnih serija

piše Davor Noveski, objavljeno 24. 01. 2015.

Povijest ljudskog roda obiluje zanimljivim likovima i događajima zbog čega služi kao stalna inspiracija filmskim redateljima. Neki od najvećih Hollywoodskih blockbustera povijesne su tematike i za njihovo je snimanje utrošeno jako mnogo novca, što se u većini slučajeva pokazalo opravdanim jer su i zarade bile ogromne. I dok su kroz povijest televizijske serije budžetom bile daleko od filmske produkcije, u zadnje vrijeme razlike su sve manje, tj. gotovo da ih i nema. Novac, koji je nekada predstavljao najveću prepreku za snimanje kvalitetne i autentične serije, odavno više nije problem za najveće mreže kao što su HBO, Starz ili Showtime, koje ulažu znatna sredstva u snimanje svojih serija, pa ne čudi što se sve više poznatih Hollywoodskih glumaca koji su prije snimali isljučivo filmove, odlučuje glumiti u serijama. Još jedna velika prednost serija je u tome što, za razliku od filmova, nisu toliko ograničene vremenom i mogu si dopusti detaljniju razradu radne i likova. Ipak, dva se problema nameću kod snimanja serija povijesne tematike. Prvo i najvažnije, kako vjerno prenijeti povijesne scene na ekran i drugo, odnos povijesnih činjenica i fikcije? Logika govori da što je više novca na raspolaganju redateljima i scenaristima, to će oni moći vjernije rekonstruirati povijesne scene, događaje i kulise pazeći i na one najmenje detalje koje gledatelji itekako zamijećuju. Također, koliko je povijesna točnost bitna? Dosadašnja iskustva pokazuju da su najbolje prolazile one serije u kojima se vješto balansira između te dvije krajnosti. To se najbolje vidi na primjeru Deadwooda -- ovdje je Divlji Zapad samo kulisa, vrijeme u kojem se izmišljeni događaji odvijaju i premda se u seriji pojavljuju neki stvarni likovi iz tog vremena, kao na primjer revolveraš Wild Bill Hickok, sve istalo je čista fikcija. Drugi dobar primjer je serija Rome. Serija prati dva, povijesno gledano, beznačajna lika kroz čije pustolovine gledatelji upoznaju sakodnevnicu antičkog Rima punu strasti, spletki, intriga i bespoštednih borbi za moć...

serija: , , , , , , , ,

10 najboljih HBO-ovih dramskih serija

piše serijala.com, objavljeno 07. 01. 2013.

The Wire (Žica) Ako pratite bilo koji sajt na kojem se spominju TV serije, makar samo i ovaj, stotinu ste već puta čuli kako je to najbolja serija koja se ikada pojavila na ekranima. Čak i ako je nekim čudom već niste gledali, dobili ste barem pet preporuka. Svi hvalospjevi koje ste čuli na račun Davida Simona i serije apsolutno su istiniti. Serija o jednom američkom gradu, o Baltimoreu i njegovu licu i naličju; o ljudima s njegovog vrha i dna i o tome kako živimo u kolektivu i utječemo jedni na druge – bili senatori, ulični dileri, radnici, profesori, pošteni policajci ili korumpirani. I kako su i najbolji od nas nesavršeni i često postanu žrtve šugavog sustava. Ambicioznost opsega i strukture serije koja se kroz svojih pet sezona nekom… spiralom kreće po gradu i njegovim stanovnicima i s druge strane perfektna organska posvećenost detaljima gotovo je neopisiva. Odlična je ona šala da ni jednom nije nagrađena Emmyem za najbolju dramsku seriju jer su glasači mislili da su im zabunom poslali dokumentarac. Pravi razlozi su puno jednostavniji, no ovako bolje zvuči. Posljedica toga je, naravno, da vam serija neće dopustiti da ju gledate na TV-u ili monitoru dok sa strane surfate, čitate novine, večerate ili već jednim okom spavate. Jedini argument protiv gledanja upravo je i taj ako samo gledate serije sadržaja prigodnog za gore navedene aktivnosti, ova vam se neće svidjeti.

serija: , , , , , , , , , ,

20 najboljih prerano otkazanih serija

piše serijala.com, objavljeno 06. 05. 2012.

Netflix je online videoteka i streaming servis, jedna vrlo lijepa usluga čiji bismo bili korisnici prvog dana kada bi došla u Hrvatsku. Iako smo svjesni da su šanse za Netflixov dolazak k nama ravne dolasku Lionela Messija u Dinamo -- otprilike ravne oživljavanju ijedne od navedenih 20 serija. Iako su uspjeh izgradili na redistribuciji tuđeg sadržaja, odnedavno sve agresivnije nastoje ponuditi vlastiti ekskluzivan sadržaj. Prvo su najavili seriju House of Cards (David Fincher, Kevin Spacey), no prije toga je debitirala njihova prva originalna serija, Lilyhammer, a najavljeno je ponovno okupljanje kultnog Arrested Developmenta, šest godina nakon što je Fox otkazao seriju.

serija: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Anketa: Koju prerano otkazanu seriju bi Netflix trebao oživjeti?

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 06. 05. 2012.

Američki online streaming servis ove je godine počeo sve ozbiljnije razmišljati o originalnim projektima, umjesto isključivo distribucije tuđe produkcije. Počeli su s vlastitim novim serijama (Lilyhammer, House of Cards), a poput strvinara kruže oko aktualnih, na propast osuđenih serija. Kada je Fox otkazao Terra Novu, Netflix je bio među najglasnijim interesentima, a postojale su glasine da žele i The River, koji će uskoro biti otkazan.

serija: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Carstvo prijestolja: HBO-ov kreativni oporavak

piše Krešimir Vinšćak, objavljeno 19. 04. 2012.

Kao zlatno doba televizije uzima se razdoblje jačanja originalne produkcije tada mladog medija, između kraja četrdesetih te početka šezdesetih godina. Danas, možemo reći da traje novo zlatno doba televizije, ili nešto preciznije, zlatno doba televizijske drame.

serija: , , , , , , , , , , , , ,

Povijesne drame u modernom ruhu

piše Kristina Bogović, objavljeno 30. 08. 2011.

Kako široj publici približiti prošlost i legende? Seks i nasilje uvijek savršeno privlače pažnju, a današnje raskošne produkcije nikoga ne ostavljaju bez daha...

serija: , , , ,

Povijesne serije

piše Marijan Butković, objavljeno 20. 08. 2010.

Povijest je puna zanimljivih događaja i likova koje Hollywood redovito prebacuje na veliko platno upotrebom onoga čega imaju više od TV industrije, a to je novca. S druge strane, televizijske postaje nisu toliko ograničene vremenom i dopuštaju detaljniju razradu radnje i likova.

serija: , , ,

Rome konačno na velikom ekranu

piše Kristina Bogović, objavljeno 05. 03. 2010.

Fanovi HBO-ove hvaljenog (no vrlo kratkog) Romea ne moraju se pomiriti sa završetkom svoje omiljene serije. Više izvora potvrdilo je da se sprema filmski nastavak i da je produkcija u tijeku.

serija:

želiš pisati?

Pozivamo vas da nam se javite i pomognete da Serijalu učinimo još ažurnijom, zanimljivijom i sadržajno bogatijom. Što tražimo? Ekipu koja prati televiziju, ima vremena i dobre volje te razlikuje č i ć ;-)

KONTAKTIRAJ NAS

frendovi

prijevodi online Lock'N'Load
© 2009 - 2015 | serijala.com | sva prava pridržana
powered by WordPress